Littekens & gezondheid

Een litteken veroorzaakt een lichamelijke, traumatische en energetische blokkade die de gezondheid beïnvloedt. Littekens op de huid die zijn ontstaan door trauma, operatie of ontstekingen kunnen bewegingsbeperkingen geven. Zelfs chronische klachten aan gewrichten en spieren kunnen worden veroorzaakt door littekens.

Een litteken lokt een segmentale verstoring uit in het huidsegment waar het litteken zich bevindt. We constateren een veranderde huidspanning. Ook wordt er een discrepantie in de spierketens waarneembaar. Dit kan de oorzaak zijn van de verworven bekkenverwringing die we bij mensen belast met littekens waarnemen, met als gevolg een houding onbalans die op verschillende plaatsen in het lichaam tot klachten kan leiden.

Veelal wordt chronische pijn, emotionele blokkade of andere symptomen jarenlang behandeld zonder resultaat omdat de oorzaak (een (oud) litteken) niet wordt aangepakt.

Littekens kunnen worden beschouwd als stoorvelden, ook wel foci of haarden genoemd. Een eigenschap van een stoorveld is dat deze klachten geeft elders in het lichaam van de cliënt. Het is echter begrijpelijk dat men bij een overmaat aan vage, maar hardnekkige klachten van zeer uiteenlopende aard niet direct aan een litteken als oorzaak denkt. Toch speelt zo'n relatie maar al te vaak een rol.

Het doel van een littekenbehandeling is om de verstoring op te heffen en de houding onbalans te corrigeren. De littekens verdwijnen niet door de behandeling maar voelen zachter aan en zien er natuurlijker uit.

Heeft u onbegrepen houding- en/of bewegingsklachten, laat u dan onderzoeken door één van onze littekenspecialisten die niet alleen kunnen vaststellen of er een probleem is, maar ook de nodige kennis hebben om de littekens effectief te behandelen.

Buik van gezonde vrouw met littekens